In Europa heerst vrijheid van meningsuiting – zolang er maar één mening wordt geuit
26 mrt 2011 | Door E.J. Bron | Category: Featured | 283 viewsWie bijzonder kritisch naar de islam kijkt, moet er sinds kort rekening mee houden als zieke of zelfs als crimineel in diskrediet gebracht te worden. Waar doet dat toch aan herinneren?
Nadat hij tijdens een televisiediscussie had beweerd dat de meerderheid van de drugsdealers “zwarten of Arabieren” zouden zijn, werd de Franse columnist Eric Zemmour (“Le Figaro”) onlangs door een rechtbank in Parijs wegens “aanzetten tot racisme” veroordeeld. Dat zelfs de – socialistische – ex-minister van binnenlandse zaken Jean-Pierre Chevènement hierover had verklaard dat Zemmour alleen maar “de realiteit zou hebben uitgesproken”, maakte geen indruk op de rechters.
Ook de Deense journalist Lars Hedegaard moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor zijn in privésfeer gedane uitlating dat vrouwen in de islam “geen andere waarde, behalve als broedmachine” zouden hebben (vrijspraak, echter slechts op formele gronden).
In Oostenrijk echter werd, zoals bekend, Elisabeth Sabbaditsch-Wolf veroordeeld, omdat zij zich op een voor rechtsvervolging in aanmerking komende wijze over het seksleven van de profeet Mohammed had uitgelaten.
Zelfs op de veeleer brave politiechef van Hannover, Uwe Binas, werd onlangs openlijk kritiek geuit, omdat hij de criminaliteit van buitenlandse jongeren in zijn stad met de ongedwongen formulering “blijkbaar neigen deze groepen daders tot andere conflictoplossingstrategieën dan Duitsers” had becommentarieerd. Maar Binas behield in ieder geval zijn baan – anders dan Thilo Sarrazin, wiens opvattingen hem, zoals bekend, zijn baan als lid van de raad van bestuur van de Bundesbank hebben gekost.
Des te meer zulke gevallen openbaar worden, des te sterker wordt in de publieke opinie de indruk dat de vrijheid van meningsuiting in het Europa van de 21e eeuw wel eens ten einde zou kunnen komen; en vooral als het om de islam en de – overwegend islamitische – migratie naar Europa gaat (dat iemand zijn baan is kwijtgeraakt, omdat hij zich niet passend heeft uitgelaten over de christelijke Here God, is immers al lange tijd niet meer voorgekomen).
Die indruk is helaas niet helemaal fout. Enerzijds wordt in de meeste Europese landen de vrijheid van meningsuiting d.m.v. steeds restrictievere wetten steeds meer beperkt, meestal onder het mom van de bescherming tegen discriminatie. Anderzijds dreigt in de publieke discussie de morele knots “islamofobie” voor iedereen, die het op een bepaalde manier niet in orde vindt dat voor veel hier levende moslims de westerse waarden overbodig lijken te zijn.
En “islamofobie”, zo heeft de Turkse minister-president dat aan ons uitgelegd, zou immers een “misdaad tegen de menselijkheid” zijn. Wie dus kritiek heeft op de islam, is “islamofoob”. Of in ieder geval een “paniekzaaier”, zoals de feuilletonchef van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Patrick Bahners zijn onlangs verschenen “brandschrift” tegen de zogenaamd woekerende “islamofobie” wenst te noemen.
Het dient helaas niet echt de zaak van de openbare “republikeinse discussie” (Jean-Pierre Chevènement) om kritiek op de islam – ook al zou deze in individuele gevallen overtrokken zijn – in het gunstigste geval af te doen als ziektebeeld (“fobie”) en in het ergste geval als strafbaar feit (“aanzetten tot discriminatie”) te sanctioneren. Ten tijde van het Sovjet-communisme werden dissidenten geesteszieken en/of criminelen genoemd. De liberale Europese rechtsstaat bezit niet het recht om het vertegenwoordigen van meningen, ook al zouden ze in individuele gevallen nog zo afwijkend zijn, met gelijksoortige methodes te vervolgen.
Bron:
http://tinyurl.com/4cx7xod (Die Presse, Oostenrijk)
Auteur: Christian Ortner
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
donkere letters op een donkere achtergrond leest niet echt handig weg:-)
BeantwoordenVerwijderen